СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

27 Мар

Национални награди за сценични изкуства "Икар 2019" Народен театър "Иван Вазов"

Церемония за връчване на 45-ите Национални награди за сценични изкуства "Икар 2019" на Съюза на артистите в България. Церемонията винаги се провежда в Световния ден на театъра - 27 март.

Номинациите за наградите са обявени на 6 февруари 2019 г. на пресконференция от председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. За водеща мъжка роля са номинирани Боян Арсов за "Животът е сън" от Педро Калдерон де ла Барка с реж. Дина Маркова, Бойко Кръстанов за "Петел" по пиесата СООК от Майк Бартлет с реж. Стайко Мурджев и Владимир Пенев за "Бащата" от Флориан Зелер с реж. Диана Добрева. За водеща женска роля са номинирани: Ана Пападопулу за "Дивата патица" от Хенрик Ибсен с реж. Крис Шарков, Здравка Каменова за "Дом за овце и сънища" с реж. Гергана Димитрова и Ива Тодорова за "Приятно ми е, Ива!" от Ива Тодорова. За режисура са номинирани Иван Пантелеев за "Neoдачници" от Максим Горки в Народен театър "Иван Вазов", Крис Шарков за "Дивата патица" от Хенрик Ибсен в Народен театър "Иван Вазов" и Стайко Мурджев за "Петел" по пиесата СООК от Майк Бартлет в Младежки театър "Николай Бинев". За поддържаща мъжка роля номинирани са Герасим Георгиев - Геро за "За какво Ви е Дон Кихот" по романа "Дон Кихот де Ла Манча" от Сервантес с реж. Бина Харалампиева, Йордан Ръсин за "Нова Библия", Програма "Ноев ковчег" по Йордан Радичков с реж. Иван Добчев и Христо Петков за "Наблюдателите (хипотеза за отвъдното)" от Константин Илиев с реж. Явор Гърдев. За поддържаща женска роля са номинирани Анастасия Лютова за "Килър Джо" от Трейси Леттс с реж. Стайко Мурджев, Весела Бабинова за "Поп - фолк хроники: Бели птици и куршуми" с реж. Неда Соколовска и Ирини Жамбонас за "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" от Теди Москов и Симон Шварц по филма "Обичахме се толкова много" от Етрое Скола с реж. Теди Москов. Останалите номинации са за дебют, майсторско техническо осъществяване на спектакъл, авторска музика и сценография. 

От Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите, на Гилдията на творците в кукленото изкуство, на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства, на Гилдията на музикалните артисти, на Гилдията на актьорите, работещи в дублажа, на Гилдия атракционни и сценични изкуства и Гилдия за вариететно изкуство са номинациите за критически текст, драматургичен текст, куклен театър, съвременен танц и пърформанс, съвременна българска музика, "Златен глас" - за актьорите в дублажа, вариететно и цирково изкуство.

Със специалните награди на Съюза на артистите в България "Икар - 2019" - Награда за педагогическа дейност и Награда за изключителен принос към българския театър ще бъдат удостоени театралната режисьорка и педагог проф. Елена Баева и писателят Стефан Цанев. Актьорът Михаил Мутафов ще бъде удостоен с Награда за чест и достойнство, връчвана лично от Христо Мутафчиев. Наградата за цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти, ще бъде връчена на Стоян Митев за приноса му към цирковото изкуство в сферата на дресурата. В рамките на Софийския театрален салон (18-27 март 2019) ще бъдат представени всички номинирани за "Икар - 2019" спектакли.Театър, Опера, Балет


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш