СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

27 Мар

Връчване на театралните наградите "Икар 2018" Народен театър "Иван Вазов"

Церемония по връчването на наградите "Икар 2018" на Съюза на артистите в България (САБ). Наградите се връчват в деня на Световния ден на театъра - 27 март.

Наградата "Икар 2018" за изключителен творчески принос към българския театър ще бъде връчена на актьора Васил Михайлов, а Наградата за чест и достойнство - на актьора Иван Иванов. Номинирани за водеща женска роля са: Радена Вълканова за Жена на възраст в "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев в Народен театър "Иван Вазов", Радина Кърджилова за Екатерина в "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев в Народен театър "Иван Вазов" и Теодора Духовникова за Регина в "Лисичета" от Лилиан Хелман в Народен театър "Иван Вазов".

Номинирани за водеща мъжка роля са: Захари Бахаров за Бае Славе в моноспектакъла "Чамкория" по романа на Милен Русков в Театър 199 "Валентин Стойчев", Иван Юруков за Хорас в "Лисичета" от Лилиан Хелман в Народен театър "Иван Вазов" и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл "Черното пиле" по разкази на Николай Хайтов, Продуцентска къща "Ажур Пико".

За "дебют" са номинирани: Антъни Пенев за Пьотр Сергеевич Трофимов във "Вишнева градина" от Антон П. Чехов в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, Неда Спасова за Варвара Петровна в Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" - "Бесове" по Фьодор Достоевски в Театрална работилница "Сфумато", Николай Желев за Лео в "4000 мили" от Ейми Херцог в Театър 199 "Валентин Стойчев", Надя Керанова за Естел, Мартина Кръстева за Инес и Радослав Владимиров за Гарсен в "Без изход" от Жан-Пол Сартр в Театър "Друга линия" и Център за култура и дебат "Червената къща" и Шахин Шехзен и Антоан Петров за Антон Антонович Сквозник-Дмухановски (градоначалник) и Денис Хаят и Павел Емилов за Иван Александрович Хлестаков (чиновник от Петербург) в "Ревизорът" от Николай Гогол в Сатиричен театър "Алеко Константинов" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

За "поддържаща мъжка роля" номинираните са : Боян Арсов за Клариче в "Кралят Елен" по Карло Гоци в Театър "Азарян", Сава Драгунчев за Самоквасов в "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)" от Максим Горки в Народен театър "Иван Вазов" и Явор Бахаров за Микеле в "Редки тъпанари" по филма на Марио Моничели "Неизвестни извършители", сценичен вариант Теди Москов и Симон Шварц в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе.

За "поддържаща женска роля" номинирани са: Ана Пападопулу за Бърди в "Лисичета" от Лилиан Хелман в Народен театър "Иван Вазов", Надя Дердерян за Варя във "Вишнева градина" от Антон П. Чехов в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен и София Бобчева за Зина в "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)" от Максим Горки и Медицинската сестра в "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев в Народен театър "Иван Вазов".

За "режисура" номинираните са: Галин Стоев за "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев в Народен театър "Иван Вазов", Стайко Мурджев за "Еквус" от Питър Шафър в Младежки театър "Николай Бинев", Явор Гърдев за "Пияните" от Иван Вирипаев в Малък градски театър "Зад канала".

За "сценография" номинираните са: Никола Тороманов за сценографиите на "Пияните" от Иван Вирипаев в Малък градски театър "Зад канала" и "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев в Народен театър "Иван Вазов", Светослав Кокалов за "Чамкория" по романа на Милен Русков в Театър 199 "Валентин Стойчев" и Юлияна Войкова-Найман и Борис Далчев за "Ревизорът" от Николай Гогол в Сатиричен театър "Алеко Константинов" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

За "майсторско техническо осъществяване" са номинирани: "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев в Народен театър "Иван Вазов", и "Франкенщайн" от Ник Диър по романа на Мери Шели в Театър "София".

За "авторска музика": Асен Аврамов за Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" - "Бесове" по Фьодор Достоевски в Театрална работилница "Сфумато", Калин Николов за "Пияните" от Иван Вирипаев в Малък градски театър "Зад канала" и Кирил Дончев за "Кради по-малко!" от Дарио Фо в Сатиричен театър "Алеко Константинов". За "критически текст" - Ани Васева за "Що е то съвременен танц", Метеор, 2017, Васил Рокоманов за "История на сценографията", Национална художествена академия, 2017, Младен Влашки за "Млада Виена в млада България: драматургията на "Млада Виена" и нейните театрални и литературни проекции в България до 1944 г.", Изд. Хермес, 2017. За "постижение в кукленото изкуство" - актьорският екип на "Авеню Q" по оригиналната идея на Робърт Лопес и Джеф Маркс, реж. Уест Хайлър (САЩ) и Петър Кауков, Столичен куклен театър, Владо Ковачев за музиката в спектакъла "Парченцето" по мотиви на Шел Силвърстийн, режисьор Веселин Бойдев, Държавен куклен театър - Бургас, и Делян Кьосев за Кмета в "Драконът" по Евгений Шварц, режисьор Бисерка Колевска, Държавен куклен театър - Сливен. За "куклен спектакъл" - "Парченцето" по мотиви на Шел Силвърстийн в Държавен куклен театър - Бургас и "Светулки" от Андрей Филипов в Театър 199 "Валентин Стойчев". За "съвременен танц и пърформанс" - Ива Свещарова и Вили Прагер за "Shamebox" на Брейн Стор Проджект и ДНК, Национален дворец на културата, Галина Борисова за "Тук долу всички люляци умират" на ДНК, Национален дворец на културата, и Ида Даниел и Александър Митрев за "Повече не или така нареченият Бернхард" на сдружение "Нейно Величество Тенджерата под налягане" и ДНК, Национален дворец на културата. За "съвременна българска музика" - Васил Петров за песента му "Възкресение", Любомир Велев за албума "Metamorphosis" и проф. Симеон Венков за пиесата "Петруна".

За "златен глас" при жените: Ася Рачева за Мама и Имелда в "Тайната на Коко", Гергана Стоянова за Регина в "Червената кралица" и Даниела Йорданова за Маргарет Тачър в "Желязната лейди", а при мъжете - Петър Бонев за Олаф в "Замръзналото кралство-Коледа с Олаф", Христо Узунов за Фома в "Мутра по заместване" и Явор Караиванов за Ектор в "Тайната на Коко". За "вариететно и атракционно изкуство" - Калоян Павлов за спектакъла "Мистичен ритъм" и Николай Коев за постижения в областта на "Кристал баланс".

Наградата за цирково изкуство ще бъде присъдена на Васил Романов.Театър, Опера, Балет


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш