СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

27 Окт

Президентски, парламентарни избори в Аржентина

На 12 август 2019 г. са произведени първичните избори за определяне на кандидатите, които ще участват в президентските избори на 27 октомври 2019 г. В първичните избори участват общо седем двойки кандидати за президент и вицепрезидент. Според резултатите, обявени на 13 август 2019 г., за президентския пост ще се състезават умереният перонист Алберто Фернандес и кандидатът за вицепрезидент и бивша президентка на страната Кристина Фернандес де Киршнер, които получават 47 процента от гласовете срещу 32 процента за тандема, съставен от настоящия президент Маурисио Макри, избран на 22 ноември 2015 г., и перониста Мигел Анхел Пичето.

Президентът на Аржентина се избира чрез общи и преки избори за срок от 4 години с право на втори последователен мандат. За да бъде избран за президент още на първи тур, даден кандидат трябва да победи с най-малко 45 процента от гласовете или да спечели 40 процента с преднина повече от 10 пункта пред този, който е на второ място. В противен случай ще има балотаж на 24 ноември 2019 г.

Законодателната власт се осъществява от Национален конгрес с две камари: Камара на депутатите и Сенат. Камарата на депутатите (долна камара) се състои от 257 депутати, избирани по пропорционалната система чрез общи, преки и тайни избори за срок от 4 години, като на всеки 2 години една втора от състава й се обновява. Сенатът (горна камара) се състои от 72 сенатори, по трима от всяка провинция, избирани чрез преки избори за срок от 6 години. На всеки 2 години една трета от състава на Сената се обновява. На последните избори за Сенат на 22 октомври 2017 г. най-много места - 28, печели Хустисиалистка партия, следвана от партия "Камбиемос" ("За промяна") с 26 места. На последните избори за Камара на депутатите на 22 октомври 2017 г. най-много места - 109, печели партия "Камбиемос" ("За промяна"), следвана от Хустисиалистка партия със 73 места.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш