СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

26 Ное

15 години от последния полет на "Конкорд"

15 години от последния полет на френско-британския свръхзвуков самолет "Конкорд" /2003/ на британската компания "Бритиш еъруейс".

Самолетът излита към 11.20 ч. по Гринуич от летище "Хийтроу" в Лондон, Великобритания, с около 90 служители на британската авиокомпания "Бритиш Еъруейз" на борда и каца във Филтън, близо до Бристол, където машината е бъде изложена в специално построен хангар в края на летището. Последният полет с "Конкорд" на френската авиокомпания "Ер Франс" е на 30 май 2003 г. от Париж (Франция) до Ню Йорк (САЩ) с 58 пътници на борда, между които и френският държавен секретар, отговарящ за транспорта Доминик Бюсро, и обратно с полет от Ню Йорк до Париж на 31 май 2003 г. На 27 юни 2003 г. от летище Роаси-Шарл дьо Гол в Париж излита за последен път конкордът "Фокс Чарли" на "Ер Франс" към централата на "Еърбъс" в Тулуза. "Фокс Чарли влиза в употреба във френския авиофлот през м. август 1976 г., извършил е 4358 полета и е прекарал общо над 14 300 часа във въздуха.

Три други Конкорда на "Ер Франс" са предадени на музеите на авиацията в Бурже, Вашингтон и Зинзхайм. Петата и последна машина, която не е в състояние да лети, остава на летище Роаси. Последният редовен полет с пътници на "Бритиш еъруейс" с "Конкорд" е на 23 октомври 2003 г. с полет 001 от Лондон (Великобритания) до Ню Йорк (САЩ) и обратно на 24 октомври 2003 г. с полет 002 от Ню Йорк до Лондон. На 10 април 2003 г. френската авиокомпания "Ер Франс" и британската авиокомпания "Бритиш Еъруейс" обявяват, че спират окончателно полетите с "Конкорд" от м. ноември 2003 г. след повече от 27 години, като решението е продиктувано от икономически съображения - намаляване на броя на пътниците и увеличаване на разходите по поддръжката.

Първият полет на "Конкорд" е на 21 януари 1976 г., като самолетът е изпълнявал по два полета седмично по маршрута Париж - Дакар - Рио де Жанейро. Двете компании са единствените, които използват "Конкорд" - единственият свръхзвуков самолет, използван в гражданската авиация, като "Ер Франс" има 5 самолета, а "Бритиш еъруейс" - 7 самолета.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш