СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

25 Май

"Синя луна" - изложба на Димитър Каратонев галерия ПАРИЖ

Официално откриване не се предвижда* На 13 май 2019 г. в галерия „Париж“ се открива изложбата на младия, но вече утвърден художник Димитър Каратонев под името „Синя луна“.

Експозицията ще съдържа двадесет и осем творби, като по – голямата част от тях ще са маслена живопис, а няколко картини ще бъдат акварели. Димитър Каратонев завършва графика във великотърновския университет и дълго време бе известен със своето графично творчество, но след известно време пренасочва творческите си търсения към живописта и в момента тя е с превес в неговото творчество. Именно по този начин в изложбата „Синя луна“ по един много интересен начин се съчетават графичното и живописното лице на автора. Картините представляват предимно пейзажи, които са далеч обаче от класическото разбиране за пейзаж. Наред с малките разхвърляни къщи, повечето от които се виждат от птичи поглед, зрителят ще се срещне и с едни графично изведени реки, кръгови кръстовища, малки хартиени лодчици плуващи по тези линии-реки, както и самотно реещи се птици над няколко тополи. Понякога има розови облаци, а дъждът разбира се вали само под тях, понякога в края на селцето има малки кръгли езерца и разбира се често луната е синя. Нощта е отделен образ в картините на Каратонев, там цветовете са дълбоки и сложно живописно разработени, интензитета им е по – силен, по – мощен, а нощта е говореща, разказваща и красива.

Пейзажите на Каратонев са модерни и отговарящи на усещането ни за съвременност. Те са съчетали в себе си графичната изведеност на знака, като едновременно с това е показана невероятна дълбочина на цветовете и живописна разработеност на картината. Усещането, когато се наблюдават тези творби, е от една страна за някаква самота и сякаш отдалеченост, но от друга, е като че ли за някакъв много мил и топъл спомен. Сякаш тези пейзажи са моментни снимки на детски летни ваканции, които са останали в съзнанието със своето усещане за щастие, свобода и малко мистичност.

Изложбата може да се разгледа в галерия „Париж“ до края на месец май 2019 г., както и онлайн в сайта на галерията. Официално откриване не се предвижда. www.gallery-paris.com Надя ПавловаИзложби


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш