СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

25 Мар

Международен "София филм фест" Зала 1 на НДК

22-и международен "София филм фест" (СФФ) . Официалното му откриване ще бъде с официалната премиера на най-новия игрален български филм "Ага" на Милко Лазаров.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата "Творческа Европа" на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. През 2018 г. темата на СФФ, преплетена творчески във визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта за 2018 година. Този фокус ще присъства и в програмата с филми и събития на спортна тематика. На 22-ия СФФ ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални филма, както и над 20 късометражни филма. Българските заглавия са 46 - игрални и документални, включително копродукции с други страни. Пълнометражните български игрални филма са 22, а българските документални премиери на СФФ са 11, между които световни са "Синко мой" на Павлина Иванова, "Нов живот" на Стефан Иванов, копродукция с Канада, "Ненужен герой" на Стефан Командарев.

На 22-я СФФ се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 15-ото издание на платформата "София Мийтингс", която по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Сред специалните гости на СФФ са американският режисьор Ейбъл Ферара, президентът на Европейската филмова академия и световен майстор на киното Вим Вендерс, който ще изнесе майсторски клас и ще представи своя ретроспектива пред българската публика, и др.

Фестивалните прожекции от програмата са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център "G8", Зала "Славейков" на Френския културен институт, Културния център на Софийския университет "Св.Климент Охридски", кино "Влайкова", "Cinema City" в Mall of Sofiа, "Cine Grand" в City Center Sofia, "Arena delux" в Bulgaria Mall.

Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март 2018 г. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март 2018 г. Специалната програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще "подгрее" фестивала от 1 март 2018 г.Кино


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш