СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

25 Ное

Св. Климент, архиеп. Охридски

На този ден Българската православна църква отдава почит на свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ. Предполага се, че той е роден в Солун и е роднина на братята Кирил и Методий. В Рим той бил ръкоположен в свещенически сан. След смъртта на Методий (825) Климент заедно с другите ученици на Кирил и Методий намира добър прием в България. Първоначално създава книжовен център в Охрид, а по-късно, след като на събора в Преслав през 893 г. е избран за "пръв епископ на българския език", се премества в българската столица и в продължение на 30 години превежда от гръцки на български, бил е и учител. Опростява създадената от братята Кирил и Методий азбука, от глаголицата създава кирилицата - азбуката, на която пишем и днес. Автор е на редица трудове. Учениците му само в Северозападна България били повече от 3500. Климент построил много църкви и манастири. Умира на 27 юли 916 г. На този ден църквата почита делото на равноапостолите Кирил и Методий и техните най-близки ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, което се изразява в общото им честване като св. Седмочисленици.

На 25 ноември църквата отдава почит и на свети Климент, папа Римски. Той е трети син в семейство на знатен римски род. След като семейството му изчезва след корабокрушение Климент се обръща към христовата вяра. Провидението запазило живи всички членове на семейството му и наредило след дълги години да се срещнат и съберат. В Рим цялото му семейство много помагали на бедни и се стараели да разпространяват словото Божие, Климент е поставен за епископ на града. Преследван е заради вярата си е осъден на смърт и заточен в Херсон, където с привързана котва на шията и хвърлен в Черно море. През тХ в. братята Кирил и Методий дошли в Херсон и откриват мощите му в морето. Част от тях отнесли в Рим. Другата част останала в Херсон и по-късно била пренесена в Киев от св. княз Владимир. Върху основите на дома на свети Климен в Рим е построена църквата "Св. Климент", в която били поставени мощите му. В нея е погребан и славянският просветител св. Кирил Славянобългарски.

На 25 ноември църквата отдава почит и на свети Петър, епископ Александрийски, защитник на православието, който умира мъченически, посечен с меч в защита на христовата вяра.Църковни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш