СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

24 Сеп

100 години от избухването на Войнишкото въстание

100 години от избухването на Войнишкото (Владайско) въстание /1918/ - първи стихиен въоръжен опит за насилствено премахване на монархията в България и замяната й с републиканско управление.

Избухва в резултат на породената от Първата световна война (1914-1918) революционна криза и под влияние на събитията в Русия през есента на 1917 г. Участието на България във войната поражда силно недоволство в страната. Негодуванието сред войнишките маси се засилва след пробива на войските на Антантата (военен блок между Великобритания, Франция и Русия и други държави, оформен през 1904-1907) при Добро поле в Македония на 14 септември 1918 г. и предприетото от тях настъпление на изток. Претърпелите поражение войски отстъпват към България. Част от тях се отправят към Горна Джумая (дн. Благоевград), а друга към Дупница. Един въстанически отряд на 24 септември 1918 г. завзема Главната квартира на щаба на действащата армия в Кюстендил и арестува намиращите се в нея офицери. За да предотврати настъплението на въстаналите войскови части към столицата, правителството изпраща при тях делегация начело с военния министър ген. Сава Савов, в която влизат група народни представители и ръководителите на БЗНС - Александър Стамболийски и Райко Даскалов. Тази делегация се отправя за Радомир, където е главният пункт на въстаниците, а от там - за Кюстендил. Нейните усилия да спре придвижването на войниците към София остават безуспешни. На 27 септември пред ликуващите войници е обявено, че монархията е свалена и България става република (т.нар. Радомирска република). За неин председател е провъзгласен Александър Стамболийски, а за главнокомандващ - Райко Даскалов.

На 28 септември около 6000 войници потеглят за София, преодоляват съпротивата на правителствените части и на 29 септември се разполагат на фронт от Бояна до Горна баня. На 30 септември правителствените войски преминават в контранастъпление. Въстаналите войници са разгромени. На 2 октомври е превзет Радомир, с което въстанието е окончателно потушено. Загиват около 400 души от въстаналите войници и 30 души от правителствените части. Ранени са 98 души.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш