СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

24 Авг

50 години от откриването на к.к "Албена"

50 години от официалното откриване на курортния комплекс "Албена" /1969/ от първия председател на Комитета по туризъм арх. Петко Тодоров.

Курортът е разположен в залив на 30 км от гр. Варна, в близост до резервата "Балтата" - лонгозна гора край р. Батова. Плажната ивица на курорта е с дължина 3 км и ширина 50-60 м. През 1966 г. главният проектант на курорта арх. Николай Ненов избира залива, където да бъде построен. На 28 март 1968 г. Министерският съвет издава разпореждане 109 за построяване на нов курортен комплекс край град Балчик. Строителството на курорта започва през 1968 г., като ръководител на проектантския колектив е арх. Николай Ненов.

Курортният комплекс "Албена" е първият в България, изграден по индустриален начин, като хотелите, ресторантите и магазините са включени в оригинални архитектурни композиции. Наречен е на името на героинята от едноименното произведение на писателя Йордан Йовков - Албена. През първия туристически сезон курортът "Албена" посреща 8600 летовници и записва 103 888 нощувки.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш