СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

24 Май

Избори за Европейски парламент

На 23 май 2019 г. ще се проведат избори за членове на Европейския парламент в Холандия и Великобритания, на 24 май 2019 г. - в Ирландия, едновременно с изборите за местни органи на властта и референдум за смекчаване правилата за развод в страната. На 25 май 2019 г. са насрочени изборите за членове на Европейския парламент в Латвия, Малта и Словакия. Повечето страни от Европейския съюз са избрали 26 май 2019 г. за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент. Това са Австрия, Белгия, където ще бъдат произведени и избори за федерален парламент и за местни органи на властта, България, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, където ще се произведат и избори за местни органи на властта, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Полша, Румъния, Словения, Испания, където ще има и избори за местни органи на властта, и Швеция. В Чехия изборите ще бъдат та 24 и 25 май 2019 г. Резултатите от изборите ще бъдат обявени на 26 май 2019 г., веднага щом станат известни.

Това са деветите избори за членове на Европейския парламент. Те са насрочени с решение на Съвета на ЕС от 13 март 2018 г., прието на основание на Акта за избирането на членове на Европейския парламент чрез преки всеобщи избори от 20 септември 1976 г. Първите избори за членове на Европейския парламент са произведени от 7 до 10 юни 1979 г.

Понастоящем Европейският парламент се състои от 751 членове, които се избират пряко за срок от пет години. Всяка държава има свои правила за провеждане на изборите, но съществуват и някои общи разпоредби.

Европейският парламент избира председателя на Европейската комисия и назначава нейните членове (като колегия), които се отчитат пред него. От 2014 г. насам политическите партии излъчват свой водещ кандидат ("Spitzenkandidat"), който води предизборната им кампания в целия Европейски съюз и е официалният кандидат за председател на Европейската комисия. Предложеният от Съвета на ЕС водещ кандидат, който постигне мнозинство в Европейския парламент, се избира за председател на Европейската комисия чрез гласуване в парламента.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш