СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

24 Май

Церемония за връчването на наградите "Аскеер" Театър "Българска армия"

С голямата награда "Аскеер - 2018" за цялостен принос към театралното изкуство е удостоен бележитият актьор Васил Михайлов. За водеща мъжка роля са номинирани Деян Донков за "Калигула" от Албер Камю, Захари Бахаров за "Чамкория" по романа на Милен Русков, Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, адвокат в "NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки. За водеща женска роля са номинирани Александра Василева за "NеоДачници", Теодора Духовникова за "Лисичета" от Лилиан Хелман и Мария Стефанова за "Три високи жени" от Едуард Олби.

За изгряваща звезда са номинирани Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят Елен" по Карло Гоци, Делян Илиев за режисурата на "Три сестри" от Антон П. Чехов, Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна в Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" - "Бесове" по Достоевски. За поддържаща мъжка роля са номинирани Александър Хаджиангелов за ролята на М в "Петел" по пиесата "Соск" от Майк Бартлет, Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, Явор Бахаров за ролята на сицилианецът Микеле в "Редки тъпанари" по филма на Марио Моничели.

За поддържаща женска роля са номинирани Ана Пападопулу за ролята на Бърди в "Лисичета" от Лилиан Хелман, Василена Атанасова за ролята на Марджи Йънт Хънт в "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, Стефка Янорова за ролята на Ракел в "След репетицията" от Ингмар Бергман.

За сценография са номинирани Васил Абаджиев за "Хенри IV" от Луиджи Пирандело, Марина Райчинова за "Франкенщайн" от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев и Свила Величкова за "Лисичета" от Лилиан Хелман.

За костюмография са номинирани Васил Абаджиев за "Хенри IV" от Луиджи Пирандело, Свила Величкова за "Лисичета" от Лилиан Хелман и Нина Пашова за "Калигула" от Албер Камю. За театрална музика са номинирани Асен Аврамов за "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, Мишо Шишков-син за "Moderato cantabile" от Маргьорит Дюрас, Петър Дундаков за "Франкенщайн" от Ник Диър.

Статуетката на Георги Чапкънов - Чапа за режисура си оспорват Бина Харалампиева за "Лисичета", Галин Стоев за "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев и Иван Пантелеев за "NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки. "Танцът Делхи" и "NеоДачници" са номинирани и за най-добро представление заедно с "12-те гневни" от Реджиналд Роуз на Пламен Марков в Театър "Възраждане".

10-те спектаклови категории на "Аскеер 2018" включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2018 г.Театър, Опера, Балет


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш