СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

24 Мар

Парламентарни избори в Тайланд

На 23 януари 2019 г. Избирателната комисия на Тайланд насрочва за 24 март 2019 г. първите парламентарни избори в страната, откакто армията завзема властта при преврат през 2014 г. Съобщението е направено няколко часа след като кралският дворец издава указ, разрешаващ изборите. С указа, публикуван в Кралския вестник, влизат в сила избирателни закони, подготвени от военното правителство, което упражнява строг контрол върху политическите дейности и полага усилия да потиска несъгласието, откакто е на власт. Регистрацията на кандидатите за участие в изборите започва на 4 февруари 2019 г.

На 11 февруари 2019 г. Избирателната комисия разпространява списък с одобрените кандидатури за министър-председател, предложени от 45 партии. На 22 май 2014 г. главнокомандващият тайландските въоръжени сили ген. Прают Чан-оча обявява в обръщение по държавната телевизия, че армията извършва държавен преврат, като поема властта, за да възстанови реда в страната и да проведе реформи. В разпореждане на армията се посочва, че правомощията на министър-председателя Ниватхамронг Бунсонгфайсан се поемат от ръководителя на Националния съвет за поддържане на мира и на реда (военната структура, която взима властта в Тайланд) ген. Прают Чан-оча.

Временното правителство на Тайланд е отстранено. Управлението се поема от съвместна комисия от представители на всички клонове на армията плюс представители на полицията с цел възстановяване на стабилността и реда и извършването на реформи. Разпусната е Камарата на представителите (долната камара на парламента), а на 24 май 2014 г. е разпуснат и Сената (горна камара на парламента). От 31 юли 2014 г. функциите на парламент се изпълняват от Национално законодателно събрание (временен парламент).Азия


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш