СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

24 Дек

495 години от смъртта на Васко да Гама

495 години от смъртта на Васко да Гама, португалски мореплавател /ок. 1469 - 1524/. На 8 юли 1497 г. Васко да Гама отплава от Лисабон с флот от четири кораба с екипаж от 170 души и започва своята първа експедиция в търсене на морски път от Европа за Индия. В средата на декември 1497 г. те подминават р. Фиш в Южна Африка и поемат през дотогава непознати за европейците води. На 25 януари 1498 г. корабите достигат северния ръкав на делтата на р. Замбези, португалците слизат на брега и обявяват тази южноафриканска територия (дн. Мозамбик) за португалско владение, а на 7 април 1498 г. те достигат Кения. На 20 май 1948 г. експедицията акостира в днешния град Калкута, наричан от местните жители Кожикоде.

Васко да Гама предявява изключителни права за търговия с региона, но се сблъсква със сериозната съпротива на арабските търговци, които имат отдавна установени връзки с Индия. Преди да поеме обратно към Европа, той създава малък търговски пункт и оставя няколко португалци, които да го поддържат. След връщането си в Лисабон на 18 септември 1499 г. Васко да Гама получава титлата адмирал на Индийския океан и задачата да организира нова индийска експедиция. През 1502 г. той поема към Индия начело на 20 тежко въоръжени кораба, след като достигналият Калкута година по-рано португалски мореплавател Педру Алвариш Кабрал установява, че търговският пункт е разрушен, а португалците там са избити.

Васко да Гама обстрелва и завладява града, с което на практика поставя началото на колонизацията на Индия от европейците. Третото пътуване на Васко да Гама е през 1524 г., когато той е назначен за вицекрал на Индия, но още с пристигането си там се разболява и на 24 декември 1524 г. умира.Личности


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш