СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

24 Окт

Гласуване на кандидатурата за нов главен прокурор Висш съдебен съвет, заседателна зала, 10.00 ч.

Изслушване и гласуване на кандидатурата на номинирания за нов главен прокурор на Република България. Процедурата за избор на главен прокурор е открита на 15 юли 2019 г. Единствен кандидат за поста е настоящият заместник главният прокурор Иван Гешев.

Действащият главен прокурор Сотир Цацаров е избран на 20 декември 2012 г. и полага клетва на 10 януари 2013 г. Съгласно конституцията главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Новият главен прокурор следва да встъпи в длъжност не по-късно от 10 януари 2020 г., когато изтича мандатът на Сотир Цацаров. Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 г. Завършил е право в Академията на МВР. Започва кариерата си в Министерство на правосъдието, като оперативен работник през 1994 г. От 1995 г. до 2006 г. е следовател в столичната следствена служба. Влиза в държавното обвинение през 2006 г., когато започва работа в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г.

От 2012 до 2016 г. е прокурор в Софийската градска прокуратура, а от 13 юли 2016 г. до 4 юли 2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. От 4 юли 2018 г. е заместник главен прокурор, отговарящ за корупционните дела. Носител е на Грамота от конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, издадена от община Благоевград и посолството на република Италия. На 22 юли 2019 г. Иван Гешев става първата и единствена кандидатура за поста главен прокурор, подкрепена и от Сотир Цацаров. Името на Иван Гешев става публично известно преди всичко с обвинителния акт по делото за фалита на Корпоративна търговска банка, по което основният подсъдим е укриващият се в Сърбия Цветан Василев. Като ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев ръководи множество операции, свързани с разкриване на нелегални фабрики за производство на цигари, данъчни престъпления, пране на пари, тежка форма на корупция и административен произвол и други.Съд


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш