СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

23 Май

72-и международен кинофестивал в Кан

Фестивалът ще бъде открит с прожекция на филма "Мъртвите не умират" на режисьора Джим Джармуш, който ще бъде включен в конкурсната програма за наградата "Златната палма". Филмът, в който участват актьорите Бил Мъри, Адам Драйвър, Клоуи Севини, Стив Бушеми и Дани Глоувър, ще наруши традицията, според която кинофестивалът се открива с филм извън официалната селекция. На 18 април 2019 г. президентът на фестивала Пиер Лекюр и фестивалният директор Тиери Фремо обявяват 19-те филма, включени в основната конкурсна програма на кинофестивала. Сред тях са филмът на испанския режисьор Педро Алмодовар "Болка и слава", филмът"Скрит живот" на американския режисьор Терънс Малик, филмът "Младият Ахмед" на братя Дарден, филмът "Матиа и Максим" на канадския режисьор Ксавие Долан и филмът "Рубе, светлина" на френския режисьор Арно Деплешен. Четири от 19-те филма са режисирани от жени, като сред тях са френските режисьорки Селин Сиама с "Портрет на младо огнено момиче" и Жустин Трие със "Сибил". Извън конкурсната програма ще бъде прожектиран филмът "Рокетмен" на британския режисьор Декстър Флечър, както и филмът "Най-хубавите години в живота" на френския режисьор Клод Льолуш.

Носителят на "Златната палма" ще бъде определен от жури, председателствано от мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту. Журито на паралелната секция "Седмица на критиката" на фестивала, посветена на откриването на нови таланти, ще бъде председателствено от колумбийския режисьор Сиро Гера. Секцията е създадена през 1962 г. и представя само първи и втори филми на режисьорите.

На 15 май 2019 г. ще бъде открита секцията "Петнайсетдневка на режисьорите", когато американският режисьор Джон Карпентър ще получи наградата "Златна карета", която се присъжда от 2002 г. от Френското дружество на режисьорите като признание за новаторския подход, находчивостта, храбростта и верността към принципите на творческата независимост на лауреата. Програмата на "Петнайсетдневка на режисьорите" включва 24 пълнометражни филма, 16 от които са на режисьори, които се представят за първи път в Кан. Сред филмите в селекцията са "Спирането" на филипинския режисьор Лав Диас, "Фарът" на американския режисьор Робърт Егърс, новият филм на френската режисьорка Ребека Злотовски "Лесно момиче", "Алис и кметът" на френския режисьор Никола Паризе и "Дете зомби" на френския режисьор Бертран Бонело. Филмите, които ще открият и закрият "Петнайсетдневката на режисьорите" са френските филми "Коженото яке" на Куентин Дюпийо и "Ив" на Беноа Форжеар.

Журито на паралелната секция "Особен поглед" ще бъде председателствано от ливанската режисьорка Надин Лабаки. Секцията "Особен поглед" е създадена през 1978 г., като целта й е да представя атипични филми или филми на малко познати режисьори.Кино


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш