СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

22 Сеп

30 години от войната между Армения и Азербайджан

30 години от началото на войната между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах - територия, населена предимно с арменци/1988/.

През 1923 г. Нахичеван и Нагорни Карабах се присъединяват към Азербайджан. На 5 декември 1936 г. Азербайджан става самостоятелна съветска република, в чийто състав влизат Автономната република Нахичеван и Автономната област Нагорни Карабах с преобладаващо арменско население. На 20 февруари 1988 г. извънредна сесия на Съвета на народните депутати на Нагорнокарабахската автономна област приема решение, в което се съдържа искане за излизане от Азербайджан, адресирано до Върховния съвет на Азербайджан, искане за присъединяване към Армения, адресирано до Върховния съвет на Армения, и искане, адресирано до Върховния съвет на СССР, за удовлетворяване на споменатите по-горе искания, основано на правните норми и съществуващите прецеденти при решаването на подобни спорове в СССР.

Започва ескалацията на междуетническите конфликти. През м. ноември 1989 г. Върховният съвет на СССР премахва прякото управление на арменския регион Нагорни Карабах, въведено през 1920 г., и отново го предоставя изцяло на Азербайджан. Между 1989-1992 г. се водят сражения между арменски и азербайджански доброволци в Нагорни Карабах. Участват и редовни войски от двете страни, съветски войски и части на Общността на независимите държави (ОНД), разположени в района на конфликта. На 2 септември 1991 г. Нагорни Карабах приема Декларация за независимост. До разпадането на СССР е Нагорно-Карабахска автономна област в състава на СССР. На 26 ноември 1991 г. парламентът на Азербайджан поема контрола над Нагорни Карабах, като приема резолюция, с която анулира неговия автономен статут. На 10 декември 1991 г. в Нагорни Карабах се произвежда референдум за независимост, на който 99 процента от участвалите гласуват "за". На 28 декември 1991 г. в Нагорни Карабах се произвеждат избори. Избран е собствен парламент. На 6 януари 1992 г. Нагорни Карабах официално обявява независимостта си от Азербайджан, признат е единствено от Армения през 1992 г.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш