СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

22 Юни

Наградата на Европейския съюз за културно наследство Берлин, Германия

Церемония в Берлинския конгресен център за връчването на Наградата на Европейския съюз за културно наследство за 2018 г., която се връчва от Паневропейската федерация за опазване на културното наследство "Европа Ностра", по време на срещата на високо равнище за европейско културно наследство под наслов "Споделяне на наследството - споделяне на ценностите" (18-24 юни 2018).

Домакини на церемонията ще бъдат еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и председателят на Паневропейската организация за културно наследство "Европа Ностра" Пласидо Доминго. По време на церемонията ще бъдат обявени и седемте носители на голямата награда (всеки от които ще получи 10 000 евро), както и носителят на наградата на публиката. Почетен гост на церемонията ще бъде президентът на Федерална република Германия, д-р Франк-Валтер Щайнмайер, в качеството си на патрон на Европейската година на културното наследство в Германия. Европейската комисия и "Европа Ностра" обявяват носителите на 15 май 2018 г. като 29 лауреати от 17 страни получават признание за своите постижения в консервацията, научните изследвания, изключителния принос и образованието, обучението и популяризирането на културното наследство.

Сред отличените през 2018 г. са: създателите на кампанията "Чудесата на България", инициирана от в. "Стандарт", реставрирането на византийска църква в Гърция и нейните уникални стенописи от 8-9 век, осъществено благодарение на ползотворното сътрудничество между гръцки и швейцарски организации; разработването на нов метод за консервация на наследството от европейски исторически къщи, резултат на съвместните усилия на пет институции от Франция, Италия и Полша; изключителния принос на международна мрежа от не правшителствени организации, които посвещават дейността си на опазването на Венеция в продължение на 30 години, създаването на обществена образователна програма, която дава на всички деца и младежи във Финландия възможност да влязат в допир със своето културно наследство и която може да послужи като вдъхновение за подобни инициативи в Европа.Култура и изкуство


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш