СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

22 Яну

Договор за сътрудничеството между Франция и Германия Париж, Франция

По повод 55-годишнината от Елисейския договор ще бъде приет проект на договор, целящ да задълбочи сътрудничеството между Франция и Германия с обща парламентарна асамблея.

В деня на годишнината от подписването на договора парламентът на Франция ще дебатира предложение за резолюция за одобрение на новия френско-германски договор. После председателят на Националното събрание Ришар Феран и председателят на Бундестага Волфганг Шойбле ще произнесат речи пред френските депутати. Накрая споразумението ще се гласува. След това двамата парламентарни председатели ще отидат в Берлин, Германия, за същата процедура. Общата парламентарна асамблея ще бъде съставена от петдесет членове на Националното събрание на Франция и от петдесет депутати от Бундестага. Те ще бъдат определени в началото на респективните парламентарни мандати. Общата асамблея ще заседава най-малко два пъти на година публично под ръководството на председателите на националните парламенти. Местата на заседанията ще се редуват, във Франция и Германия. Първото заседание ще бъде в първата половина на 2019 г.

Мисията на общата асамблея ще бъде да следи за прилагането на разпоредбите на Елисейския договор от 22 януари 1963 г., подписан между Франция и Федерална Република Германия, 18 години след рухването на нацизма. Договорът има като първи ефект създаването на френско-германска служба по въпросите на младежта, която насърчава младежкия обмен. Общата асамблея ще следи и организацията на съвместните министерски заседания между Франция и Германия и ще формулира предложения по всеки въпрос от интерес за двустранните отношения с оглед сближаване в областта на правото. Общата парламентарна асамблея няма да може да взима обвързващи решения. Суверенитетът на националните парламенти няма да бъде поставен под въпрос. Но тя ще насърчава дебатите между двата парламента и ще спомага за намирането на общи решения.Европа


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш