СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

21 Юли

Фолклорен събор "Болярска среща" с. Арбанаси, община Велико Търново

Първо издание на националния фолклорен събор "Болярска среща" - продължава до 23 юли.

Организира се от сдружение "Лудогорие 2012" и с подкрепата на община Велико Търново, община Лясковец и община Горна Оряховица. По време на фестивала ще се състои истинска автентична българска сватба, подготвената от сдружението. Младоженците Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас ще бъдат облечени в автентични народни носии. На сватбата ще присъстват 4500 гости, като само 150 от тях са техни приятели. Като сватбари могат да участват всички желаещи при условие, че отидат в народни носии. Софрата ще бъде разположена на 10 месала, всеки от тях дълъг по 150 метра. За сватбата са поръчани 4500 глинени купи и още толкова лъжици, един тон сирена и два тона вино, ще бъдат приготвени и 2000 пити. Основната гозба в сватбеното меню е боб по хайдушки, приготвено от шеф Виктор Ангелов в най-голямата тава на Балканския полуостров. По време на сватбата ще звучат оригинални северняшки песни и танци. Ще участват състави от България и чужбина. Старовремската българска сватба ще продължи три дни - от 21 до 23 юли. Тя ще съдържа в себе си всички предсватбени и сватбени ритуали. Същинската сватба е на 23 юли.

По време на събора "Болярска среща" ще се проведе и конкурс "Най-гиздавата мома на мегдана", в който могат да участват всички моми, облечени в народни носии. За децата е подготвен конкурс за детска рисунка на тема: "Мой роден край".

През 2017 г. Националният фолклорен събор "Лудогорие", който се организира от 2012 г. край Разград, се преименува на Национален фолклорен събор "Болярска среща" и се провежда на ново място - с. Арбанаси.Концерти


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш