СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

21 Май

Американските награди ПЕН "Свободата да пишеш" Ню Йорк, САЩ

Гала церемония за връчването на американските награди ПЕН "Свободата да пишеш".

На 14 март 2019 г. организацията "ПЕН Америка" обявява, че през 2019 г. наградата Свободата да пишеш" ще бъде присъдена на трите саудитски активистки на движението за правата на жените Нуф Абдулазиз, Луджаин ал Хатлул и Еман Ал Нафджан, които са арестувани през 2018 г. за "подкопаване на сигурността" на кралството, след като открито се обявяват срещу наложени от правителството правила, като забраната жени да шофират, ограничения за жените да пътуват, да получават образование, и срещу лишаването им от други права без одобрение от мъж настойник.

Тазгодишните носителки са сред повече от 10 активисти, арестувани през 2018 г. Ал Нафджан е блогърка и професор по лингвистика, която пише за вестник "Гардиън" и за телевизия Си Ен Ен. Ал Хатлул е видна противничка на забраната жени да шофират, която е отменена малко след нейния арест през 2018 г. При предишен арест през 2014 г. тя прекарва 73 дни зад решетките. Нуф Абдулазиз е журналистка и блогърка, която от години пише за нарушения на човешките права в Саудитска Арабия. След ареста й нейни поддръжнички публикуват нейно писмо, написано в случай, че тя бъде хвърлена в затвора.

Наградата е основана през 1987 г. от американската организация "ПЕН Америка" и се дава на писатели, арестувани заради тяхната работа. Предишни нейни носители са били представители на Украйна, Египет, Етиопия и др. Асоциацията ПЕН има дълголетна традиция да използва наградата като начин признанието да предизвика конкретни действия. Досега 37 от 43 предишни нейни носители впоследствие са били освободени, най-малкото заради вниманието към тях, предизвикано от наградата.САЩ


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш