СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

21 Апр

Президентски избори в Северна Македония

Ако никой от кандидатите не спечели мнозинство на първия тур на изборите, двамата, получили най-много гласове, ще се явят на втори тур, насрочен за 5 май 2019 г.

Изборите са насрочени на 8 февруари 2019 г. от председателя на Събранието (парламента) Талат Джафери. За да бъдат приети кандидатурите в Държавната избирателна комисия, за което крайният срок е 21 март 2019 г., е необходимо претендентите за държавен глава да представят 10 000 подписа на граждани или 30 подписа на депутати. На 22 март 2019 г. в Държавната избирателна комисия е изтеглен жребий за последователността в изборната бюлетина на тримата кандидати, които успяват да съберат необходимия брой подписи. представители на изборните щабове на кандидатите подписват кодекс за коректно отношение на изборите. Общият кандидат на партията Алианс за албанците и движение "Беса" Блерим Река е първи в изборната бюлетина, втора е кандидатката на Вътрешната македонска революционна организация - Демократична партия за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ) Гордана Силяновска-Давкова, а трети е Стево Пендаровски, общ кандидат на коалицията от 31 партии, водена от Социалдемократическия съюз на Македония и Демократичния съюз за интеграция. Предизборната кампания започва официално на 1 април 2019 г. Право на глас в чужбина ще могат да осъществят 1782 граждани в 32 дипломатически и консулски представителства на Република Северна Македония в чужбина.

Президентът на страната се избира чрез общи, преки и тайни избори за срок от 5 години и за не повече от два последователни мандата. Настоящият президент Георге Иванов е преизбран за втори мандат на 27 април 2014 г. Той заема поста от 12 май 2009 г.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш