СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

21 Фев

Конференция за практическото прилагане на PNR данни

Тематична конференция относно практическото прилагане на Директивата за резервационните данни на пътниците, организирана от българското председателство на Съвета на ЕС.

Директивата за резервационните данни на пътниците (PNR данни) е приета от Съвета на ЕС на 21 април 2016 г. с цел предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления и тежки престъпления, като страните членки разполагат с две години, за да въведат в сила законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими за спазване на директивата.

В съответствие с директивата въздушните превозвачи са длъжни да предоставят на органите на държавите членки резервационните данни на пътниците за полети, които пристигат на територията на ЕС или напускат тази територия. Освен това директивата предвижда възможност, но не и задължение за държавите членки, да събират резервационни данни на пътниците и за определени вътрешни за ЕС полети. Всяка държава членка трябва да създаде т.нар. звено за данни за пътниците, което ще получава PNR данните от въздушните превозвачи. Резервационните данни на пътниците (PNR данни) представляват лична информация, предоставена от пътниците, и събирана и съхранявана от въздушните превозвачи. Тази информация включва името на пътника, датите на пътуване, маршрутите, местата в самолета, багажа, данните за контакт и начина на плащане.България и ЕС


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш