СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

21 Дек

95 години от учредяването на Македонски научен институт

95 години от учредяването в София на Македонски научен институт от 52-ма известни български интелектуалци, родени в Македония /1923/.

Според приетия от учредителите устав, целта на Македонския научен институт е да проучва историята, етнографията, географията и стопанския живот на историко-географската област Македония; да събира материали за историята на освободителните борби на македонските българи; да издава научно-литературно списание и други трудове, посветени на различни аспекти от македонския въпрос; да се погрижи за създаването на Македонски културен дом, в който да намери място и македонски етнографски музей. На учредителното събрание основателите на Македонския институт избират Управителен съвет с три годишен мандат. Неговите дванадесет членове определят из средата си състава на Изпълнителния съвет, осъществяващ прякото ръководство на института.

За първи председател е избран проф. Иван Георгов. Институтът е разформирован през 1947 г., възстановен е на 3 май 1990 г. Негови членове са акад. Любомир Милетич, акад. Михаил Арнаудов, акад. Иван Снегаров, проф. Александър Балабанов, Симеон Радев, Йордан Бадев, Христо Смилянов, Теодор Траянов и др.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш