СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

21 Окт

Парламентарни избори в Канада

На 11 септември 2019 г. генерал-губернаторката на Канада Жули Пайет разпуска парламента. Според социологическо проучване на "Нанос рисърч", проведено за три дни до 20 септември 2019 г., Консервативната партия на Канада би спечелили 36,8 процента от гласовете, а Либералната партия на Канада - 32 процента. Проучването сочи, че Новата демократическа партия е увеличила подкрепата си на 13,7 процента в сравнение с 12,8 при предишното проучване. Според проучване на "Майнстрийт", проведено между 17 и 19 септември 2019 г., Либералната партия на Канада би получила 36,8 процента от гласовете, а Консервативната партия на Канада - 34,2 процента.

Законодателната власт принадлежи на кралицата (в лицето на генерал-губернатора) и на парламента. Парламентът има две камари - Сенат и Камара на общините. Сенатът се състои от 105 сенатори - представители на провинциите и териториите, в следното съотношение: по 24 от Онтарио и Квебек, по 10 от Нова Шотландия и Ню Брансуик, по 6 от Манитоба, Британска Колумбия, Алберта, Саскачеван, Нюфаундленд и Лабрадор, 4 от остров Принц Едуард и по 1 от Северозападни територии, територия Нунавут и територия Юкон. Сенаторите се назначават от генерал-губернатора по препоръка на министър-председателя. Те трябва да бъдат на възраст не по-малко от 30 години и не повече от 75 години. Председателят на Сената се назначава от правителството. Камарата на общините се състои от 338 депутати, избирани чрез общи, преки и тайни избори за срок от 4 години.

На последните избори за членове на Камарата на общините на 19 октомври 2015 г. Либералната партия на Канада печели 184 места, Консервативната партия на Канада - 99 места, а Новата демократическа партия - 44 места.Канада през месец Октомври

21

Окт

Парламентарни избори в Канада

Канада


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш