СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

21 Окт

75 години от начало на Косовската операция

75 години от начало на Косовската настъпателна операция /1944/ на Втора българска армия по време на заключителната фаза на Втората световна война (1944-1945).

България се включва във войната на страната на съюзниците от Антихитлеристката коалиция (военно-политическия съюз, обединил противниците на страните от Оста (Германия, Италия и Япония). На 18 септември 1944 г. българската армия преминава в оперативно подчинение на командващия III Украински фронт маршал Фьодор Толбухин. Пред българската армия се поставя задачата да осигури левия фланг на Червената армия, да разгроми противниковите сили в Сърбия и Вардарска Македония и да прекъсне пътя за отстъпление на Група "Е" от германските армии от Гърция по долините на реките Морава, Вардар и Ибър.

Целта на Косовската операция е да се прекъсне пътят за отстъпление на германските войски от Гърция към Австрия. До 21 ноември са освободени Подуево, Прищина, Вучитрън, Косовска Митровица, превзети са Косово поле, Нови пазар, Рашка и е прекъснато отстъплението на германските войски по направлението Прищина - Косово поле. Загубите за Втора българска армия в Косовската операция са 946 убити, 354 изчезнали и 3406 ранени.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш