СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

20 Авг

Споразумение за прекратяване на войната в Южен Судан

Очаква се да бъде подписано мирно споразумение за прекратяване на гражданската война в Южен Судан, договорено на 25 юли 2018 г.

На 25 юли 2018 г. правителството на Южен Судан съобщава, че президентът Салва Киир и лидерът на бунтовниците в Южен Судан Риек Мачар са се споразумели за общо управление в преходно правителство, което е пореден опит за прекратяване на гражданската война в страната. Съгласно споразумението Салва Киир ще оглави правителството по време на преходния период, а Риек Мачар ще бъде вицепрезидент.

Гражданската война в Южен Судан избухва през м. декември 2013 г. след опит за сваляне на правителството от група военни и политици, ръководена от бившия вицепрезидент Риек Мачар. Страната е обхваната от насилие на етническа основа между нуерската общност, към която принадлежи Риек Мачар, и динка - етническата общност на президента на Южен Судан Салва Киир. Вследствие на конфликта около 2 млн. души са напуснали домовете си. На 3 януари 2014 г. в Адис Абеба, Етиопия, започват преговори за примирие между правителството на Южен Судан и бунтовниците, като впоследствие няколко мирни споразумения и прекратявания на огъня са нарушавани.Африка


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш