СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

20 Мар

Настъпва Пролетно равноденствие

По Гринуич астрономическата пролет настъпва в 10.29 ч. В България пролетта започва в 12.29 ч.. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна. Само няколко дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на месец март, на 26-ти, в 3 часа през нощта, ще преместим и часовниците си с един час напред.На населени места


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш