СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

20 Окт

Документален филм на американския изследовател Робърт Балард САЩ

Телевизионния канал "Нешънъл джиографик" ще излъчи двучасов документален филм, посветен на експедицията на американския изследовател Робърт Балард, който ще се опита да открие останките от самолета на авиаторката Амелия Еърхарт, за който се смята, че е паднал в Тихия океан през 1937 г.

На 7 август 2019 г. американският изследовател Робърт Балард започва експедицията от островите Самоа на 7 август 2019 г. с цел да стигне до необитаемия о. Никумароро в пределите на островната държава Кирибати, където самолетът на авиаторката Амелия Еърхарт вероятно е паднал. В експедицията участват два екипа. Единият екип ще е ръководен от археолог на "Нешънъл джиографик" и ще изследва определени обекти на острова, а другият - от Робърт Балард, който ще координира подводните проучвания от борда на изследователския кораб "Наутилус". Съдбата на Амелия Еърхарт, първата жена, прелетяла сама над Атлантическия океан през 1932 г., остава загадка 82 години след изчезването й.

На 20 май 1937 г. 39-годишната Амелия Еърхарт излита от Окланд, САЩ, на борда на двумоторния самолета "Локхийд Електра" заедно с навигатора Фред Нунан, за да направи околосветска обиколка. На 2 юли 1937 г. те напускат Папуа-Нова Гвинея, за да прелетят 4000 км и да се снабдят с гориво на о. Хауленд. Амелия Еърхарт и Фред Нунан не успяват да стигнат до острова.САЩ


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш