СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

2 Юни

Валдис Домбровскис на посещение в София София

Посещение на заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар за еврото и социалния диалог, и за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис.

Той ще представи официално препоръките за икономическото развитие, отправени към България от Доклада с препоръки на Европейската комисия за икономическото развитие на държавите от Европейския съюз, представен на 22 май 2017 г.

Първата препоръка е България да подобри събираемостта на данъците, както и да ограничи "сивата икономика", особено по отношение на труда "на черно" през 2017 г. и 2018 г. Във втората препоръка Еврокомисията настоява БНБ да предприеме последващи действия и да ускори завършването на мерките за укрепване на банковия надзор, да бъдат предприети последващи действия за оценка на финансовия сектор, особено по отношение на договорите за презастраховка, трудно оценимото имущество, свързаните лица. От България се очаква да подобри наблюдението над банковия и небанковия сектор в сътрудничество с властите на ЕС, както и да улесни намаляването на необслужваните фирмени кредити, включително с ускоряване на промените в законодателството, свързано с несъстоятелността. Препоръчва се банките, които имат високо ниво на необслужвани кредити, да подлежат на по-специален контрол. По-критична е оценката и за дейността на КФН, която трябва цялостно да подобри надзора над застрахователните и пенсионните дружества.

В третата препоръка се посочва необходимостта от овладяване на високата безработица сред младите и трайно безработните, подобряване качеството на средното образование, особено за ромите, повишаване събираемостта на здравните вноски, подобряване на здравеопазването и социалната защита на уязвимите групи от населението, предимно възрастните хора. Настоява се и за консултация със социалните партньори, за да бъде определен прозрачен начин за изчислението на минималната работна заплата. Еврокомисията посочва още, че продължава да се разтваря ножицата в доходите между бедните и богатите, а България е най-бедната в ЕС.

Последната препоръка е да бъде прилагана ефективно националната стратегия за обществените поръчки до 2020 г., които продължават да бъдат проблемна тема. Основна причина са липсата на електронно провеждане на процедурите и недостатъчната компетентност на Агенцията за обществени поръчки и на възложителите.

Очаква се препоръките да бъдат одобрени от Съвета на ЕС през юли 2017 г. и да се изпълнят от държавите в следващите 12 до 18 месеца.България и ЕС


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш