СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

2 Мар

Първия изпитателен полет на "Дракон"

От космическия център "Кенеди" е насрочено изстрелване на първия изпитателен полет на пилотирания кораб "Дракон" на частната компания "Спейс Екс" с ракета-носител "Фалкон-9" на компанията "Спейс екс" към Международната космическа станция, но без екипаж. За тестовия полет на борда на капсулата няма да има астронавти, а само манекен със сензори и апаратура, облечен в космически костюм на "Спейс екс". Полетът е отложен от 7 февруари 2019 г. заради необходимост от допълнителни тестове.

Капсулата разполага със седем места. Тя трябва да се скачи с орбиталната станция на 3 март 2019 г., след което ще се разкачи и ще се завърне отново на Земята на 8 март 2019 г. Целта на сегашния тестов старт е да се установи колко сигурен ще бъде полетът, преди той да бъде изпълнен с астронавти на борда. При успех, двама астронавти на Националната агенция за космически изследвания (НАСА) ще полетят с кораба през юли 2019 г. Това ще е първото излитане на американци от родна земя, откакто завършва програмата на совалките през 2011 г. Компанията "Боинг" също подготвя пилотиран космически кораб - "Старлайнър". Изпитанията му без екипаж ще са през април 2019 г., а първият пилотиран полет - най-рано през август 2019 г. Компанията "Спейс Екс" планира да използва пилотирания кораб "Дракон" и за туристически полети около Луната.

Националната агенция за космически изследвания (НАСА) има договори с компаниите "Спейс Екс" и "Боинг" за осигуряването на пилотираните кораби и превозването на астронавтите до Международната космическа станция и обратно. От 2012 г. компанията "Спейс Екс" осигурява доставки на товари до Международната космическа станция по договори с НАСА, като до момента е осъществила 15 полета до орбиталната станция с товарната версия на капсулата "Дракон".САЩ


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш