СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

2 Мар

50 години от първия полет на "Конкорд"

50 години от първия полет на френско-британския свръхзвуков самолет "Конкорд" /1969/ в 15:30 ч. от летището в Тулуза, в югозападната част на Франция, с командир пилота изпитател Андре Тюрка.

Официалното представяне на "Конкорд" е на 11 декември 1967 г. Споразумението за създаването на свръхзвуков самолет между Великобритания и Франция е сключено през м. ноември 1962 г. Двете партниращи си компании "Бритиш еъркрафт" ( дн. "БАЕ систъмс") и "Суд-авиасион" (предшественичка на "Еърбъс") имат разногласия за името на самолета: дали да е "Конкор" (Concord), от английски език, при което не се произнася "д"-то, или "Конкорд" (Concorde) - от френски език, макар че думата и на двата езика означава "разбирателство". През 1967 г. двете страни се договарят да се казва "Конкорд". След полета на 2 март 1969 г. в продължение на седем години са извършвани тестове и промени и първият пътнически полет на "Конкорд" е на 21 януари 1976 г., като самолетът е изпълнявал по два полета седмично по маршрута Париж - Дакар - Рио де Жанейро.

На 10 април 2003 г. френската авиокомпания "Ер Франс" и британската авиокомпания "Бритиш Еъруейс" обявяват, че спират окончателно полетите с "Конкорд" от м. ноември 2003 г. след повече от 27 години, като решението е продиктувано от икономически съображения - намаляване на броя на пътниците и увеличаване на разходите по поддръжката.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш