СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

2 Мар

Задушница

Тази Задушница е първа за годината и е винаги преди Неделя Месопустна (Месни заговезни).

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

През 2019 г. задушниците са три - Задушница преди Неделя Месопустна (2 март), Черешова задушница (15 юни) и Архангелова задушница (2 ноември).



Църковни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш