СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

2 Фев

Ден на мармота Отбелязва се в Канада и САЩ

Традицията води началото си от германските имигранти, заселили се в щата Пенсилвания през 19-и в., които в родните си земи използвали язовец, за да "предскаже" колко дълго ще продължи зимата. Тъй като това животно не се срещало в Пенсилвания, ролята била поета от мармот.

От 1887 г. на този ден мармотът Фил - фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания в САЩ излиза от дупката си, за да направи традиционната си прогноза. Според легендата, ако Фил види сянката си на Деня на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта. Към прочутия космат метеоролог се присъединява и антуражът му - група ентусиасти, които всяка година слагат старовремски дрехи и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота. Събитието обикновено привлича около между 30 000 и 40 000 души в Пънксътоуни. Мармотът Фил е прогнозирал времето над 130 пъти, но технически не един и същи мармот се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа. Денят на мармота се отбелязва и в други щати, сред които Джорджия и Охайо. В щата Джорджия като метеоролог се изявява мармотът Генерал Борегар Лий, а косматият му колега в щата Охайо се нарича Чък.

В Канада Денят на мармота се отбелязва в град Уайъртън, провинция Онтарио, където времето прогнозира албиносът Уили.Международни институции


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш