СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

2 Фев

"По пътя" - изложба в БКИ - Прага Галерия на БКИ – Прага, ул. „Климентска” 6, Прага 1

Изложба живопис и фотография на Марио Николов

(12 януари - 2 февруари 2017 г.)

 

Изложбата „По пътя” на художника Марио Николов, вдъхновена от едноименната книга на Джак Керуак, е метафора на изкушението да вървиш – към себе си, към света, към живота… Изкуството е път. Изпълнен с неизвестност, безкрайно дълъг, често трънлив, но вдъхновяващ.

Повечето от творбите, които представя Българският културен институт, са рисувани специално за експозицията в Прага. По-ранните произведения са своеобразни кръстовища, през които досега е преминавал художникът. Чистият реализъм среща провокативната символика на сюрреализма, за да поведат зрителите по пътя, там, където винаги след тъмнината идва светлина…

Освен живописта акцент в изложбата е серията дигитални (необработвани) фотографии, наречена „Изтичащи (отминаващи) спомени”, която олицетворява бързопреходността на спомените и на битието, но и на необхватната вечност, обитавана от духовността.

 

Марио Николов е роден през 1964 г. в София. Завършва училището по художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанско, което е единственото на Балканския полуостров и едно от четирите държавни училища с подобен профил в Европа. Учил е графичен дизайн и реклама в Журналистическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски”. Работи в областта на живописта и графичния дизайн. Произведения на художника има в частни сбирки в Австрия, България, Германия, САЩ и Турция. От 2011 г. издава сайта за изкуство и култура artnovini.com.

Изложбата продължава до 2 февруари 2017 г.Изложби


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш