СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

2 Ное

Архангелова Задушница

Преподобни Пимен Зографски е живял в манастира "Св. Георги Зограф" в Атон. След като навършва 55 години, обикаля България и построява около 300 църкви и 15 манастира, повечето от които изографисва сам. Сред тях са Черепишкият, Сеславският, Смиловският и Суходолският манастир. Към края на живота си Пимен се завръща в Черепишкия манастир, където умира на 3 ноември 1620 г. Мощите му са пренесени в Суходолския манастир (някога се е намирал във Видинската епархия, днес - в Княжевацка околия, Сърбия).

В първата събота преди Архангеловден - 8 ноември, се отбелязва "Архангелова задушница", наричана от народа още "Рангелова задушница", "Хрангеловото одуше", "голяма задушница", "мъжка задушница".

Тя е последната от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. На гробища се носят жито, хляб, вино, плодове и други храни.Църковни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш