СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

2 Окт

Заседание на ВКС по казуса "Полфрийман" София

Заседание на Върховния касационен съд по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за спиране действието на съдебния акт, с който австралийският гражданин Джок Полфрийман е пуснат предсрочно от затвора. На 28 декември 2007 г. в центъра на София на пл."Св. Неделя"

Джок Полфрийман напада с нож студента Андрей Монов и неговия приятел Антоан Захариев, Андрей умира от раните си, а Антоан е ранен. На 21 май 2008 г. Софийският градски съд дава ход на делото, като на 2 декември 2009 г. Джок Полфрийман е осден на 20 години затвор при първоначален строг режим, както и да изплати 450 000 лв. обезщетение за убийството на Андрей Монов. Присъдата е потвърдена от Софийския апелативен съд на 18 февруари 2011 г. и от Върховния касационен съд на 27 юли 2011 г. На 19 септември 2019 г. тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев освобождава предсрочно Джок Полфрийман, който към този момент е изтърпял 11 години 8 месеца и 21 дни от 20-годишната си присъда. Отделно от работа е изтърпял 1 година 8 месеца и 14 дни, като остатъкът от неизтърпяното наказание възлиза на 6 години 6 месеца и 25 дни. Мотивите на съда са установени данни "за поправянето на осъдения, които определят по-нататъшния му престой в затвора като неоправдан от гледна точка на легитимната потребност от постигане на целите на наказанието, доколкото по отношение на него те вече следва да се приемат за успешно реализирани." В страната се провеждат протести срещу предсрочното му освобождаване.

На 24 септември 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров внася искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условното му предсрочно освобождаване и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване. След излизането от затвора Джок Полфрийман е настанен в дома за временно настаняване в Бусманци докато съдът не излезе с решение по искането на главния прокурор.Съд


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш