СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

19 Май

Президентски избори в Иран

От 11 до 15 април 2017 г. се приемат документите на кандидатите за участие в изборите в Съвета на пазителите - орган, състоящ се от духовници и юристи. На 12 април 2017 г. документи за участие подава Махмуд Ахмадинеджад, президент на Иран от 6 август 2005 г. до 3 август 2013 г. На 14 април 2017 г. се регистрират настоящият президент Хасан Рохани и твърдолинейният шиитски духовник Ебрахим Раиси, който е бивш генерален прокурор на страната и ръководител на религиозната фондация "Астан-и Кудс Разави", базирана в североизточния гр. Машхад.

Според данните, публикувани от Министерството на вътрешните работи, в края на регистрационната кампания на 15 април 2017 г. удостоверения за кандидати са получили 1636 души - 1499 мъже и 137 жени. Едни от последните регистрирали се са кметът на столицата Техеран Мохамад Багер Галибаф и първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири. Сред най-известните жени кандидатки е Азам Талегани, която е подавала двукратно заявление за участие в президентски избори в миналото, но и двата пъти кандидатурата й е била отхвърлена от Съвета на пазителите, без да бъде изтъкната причина. На 20 април 2017 г. Съвета на пазителите съобщава, че е съставил окончателния списък с кандидатите. Махмуд Ахмадинеджад е дисквалифициран, а Ебрахим Раиси, и президентът Хасан Рохани са допуснати до участие.

Предизборната кампания започва на 21 април 2017 г. Президентът е второто по значимост висше официално лице след ръководителя на Ислямска република Иран и духовен лидер на мюсюлманите в Иран. Избира се чрез преки избори за срок от 4 години и може да бъде преизбиран за втори последователен мандат. Настоящият президент Хасан Рохани е избран на 14 юни 2013 г. и встъпва в длъжност на 3 август 2013 г.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш