СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

19 Апр

Дело за взривяването на базата "Стралджа-Мараш" Районен съд, Ямбол

Дело за взривяването на базата за утилизиране на боеприпаси "Стралджа-Мараш" край пътния възел "Петолъчката" на 5 юни 2012 г. Отложено от 27 февруари 2018 г. Подсъдими са собственикът на фирмата "Берета трейдинг" Делислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът Иван Табов.

Ход на делото е даден през м. октомври 2013 г., но поради здравословни проблеми тогавашният съдия не може да продължи да гледа процеса, и делото започва отначало през м. февруари 2015 г. при друг съдебен състав в Районен съд-Ямбол. Първото дело, по което обвиняеми са собственикът на фирма "Берета Трейдинг" Десислав Делев и началникът на базата Иван Пеев, приключва през юни 2015 г. като и двамата са напълно оневинени. На 2 декември 2015 г. Ямболският окръжен съд гледа на втора инстанция делото, възобновено след протест на Окръжната прокуратура срещу оправдателната присъда в Районния съд. На 27 януари 2016 г. състав от трима съдии от Ямболския окръжен съд връща делото за ново разглеждане от Районната прокуратура с мотиви, че в обвинителния акт не са изложени обстоятелствата за начина на извършване на престъплението за всеки от обвиняемите - собственикът на фирмата за утилизиране на боеприпаси Делислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. След допълнителни експертизи на 2 ноември 2017 г. ямболската окръжна прокуратура внася в съда нов обвинителен акт, този път освен срещу Делев и Пеев и срещу проектанта на взривните работи Иван Табов. Те са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на трима души и телесни повреди на още осем работници при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси. Според прокуратурата не е спазена технологията на унищожаване на боеприпасите и вместо те да бъдат взривявани, снарядите са били срязвани. Така са нарушени безопасните условия на труд и се е стига до фаталния взрив. В обвинителния акт е посочено, че в първия взривен склад е имало пет пъти повече взривни вещества от допустимото и затова взривовете са се прехвърлили и в съседните складове. На 31 януари 2018 г. Ямболският районен съд възобновява делото.

При взривяване на складова база за утилизиране на боеприпаси на 5 юни 2012 г. загиват трима работници, осем са ранени. На земеделски насаждения, къщи, промишлени и селскостопански сгради наоколо са нанесени поражения, които се оценяват на около 62 млн. лв.Съд


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш