СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

19 Ное

105 години от откриването на "Майчин дом"

115 години от откриването в София на първата специализирана акушеро-гинекологична болница Майчин дом "Княгиня Мария-Луиза" /1903/ (дн. Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом").

Изграждането на болницата е по идея на княгиня Мария-Луиза, която през 1883 г. решава да построи със свои средства "Матерните". Строителството започва през 1896 г. и завършва през 1898 г. На откриването присъства княз Фердинанд, министри, депутати, дипломати, духовенство и граждани. Тя разполага с три отделения с общо 40 легла - 20 акушерски и 20 гинекологични, а през 1906 г. е открито и самостоятелно инфекциозно отделение. Първият управител е д-р Димитър Стаматов, а приемането на пациенти започва на 23 ноември 1903 г. През 1920 г. болницата става база на Катедрата по акушерство и гинекология към Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

След 9 септември1944 г. от името на болницата "естествено" отпада "Княгиня Мария-Луиза". С указ на Държавния съвет на НРБ през 1972 г. Майчин дом се обединява с бившия Научноизследователски институт по акушерство и гинекология на база АГ болница "Тина Киркова" и Катедрата за следдипломна квалификация по акушерство и гинекология към ИСУЛ на база III градска болница "Мара Малеева". С този акт болницата придобива статут на Научен институт по акушерство и гинекология (НИАГ), като част от тогавашната Медицинска академия и става естествен водещ център за развитието на съвременната акушеро-гинекологичната помощ в България. НИАГ "Майчин дом" се преобразува последователно през 1993 г. в Държавна университетска болница, а от 18 февруари 2000 г. в Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология "Майчин дом" ЕАД, София.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш