СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

18 Май

45 години от началото на аферата "Уотъргейт"

45 години от началото във Вашингтон, САЩ /1973/ , на разследването на аферата "Уотъргейт" от специална сенатска комисия.

Заседанията на комисията се излъчват пряко по телевизията. Политическата афера, станала известна с името "Уотъргейт", започва по време на президентската предизборна кампания през лятото на 1972 г. На 17 юни 1972 г. в централата на Демократическата партия в комплекса "Уотъргейт" във Вашингтон са арестувани петима сътрудници от предизборния щаб на Ричард Никсън, кандидат за втори президентски мандат, при опит да монтират подслушвателна апаратура. Следващия ден случаят е отразен във в. "Вашингтон пост". На 10 октомври 1972 г. в. "Вашингтон пост" публикува статия, в която се твърди, че от ФБР са разкрити сътрудници на президента Никсън, които са шпионирали и саботирали кандидатите за президент на Демократическата партия. Започва разследване, което установява, че президентът Никсън не е плащал данъци, приемал е незаконни дарения, използвал е държавни институции, за да оказва натиск над политическите си противници.

На 1 март 1974 г. той е обвинен от съда на окръг Колумбия в съучастие в аферата. На 27 юли 1974 г. Конгресът на САЩ открива процедура по отстраняването от длъжност (импийчмънт) на президента Никсън. След като не успява да докаже убедително, че не е замесен в аферата, Никсън подава оставка на 9 август 1974 г.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш