СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

18 Фев

70 години от Закон за изкупуване на земеделски инвентар

70 години от приемането от Великото народно събрание на Закон за изкупуване на едрия земеделски машинен инвентар /1948/.

До този момент в страната има над 6000 трактори плюс плугове, вършачки и друг прикачен инвентар. Със закона те са изкупени и поставени под разпореждането на Министерството на земеделието и горите, което ги разпределя по райони и ги предоставя срещу заплащане или по сметка на машинно-тракторните станции (МТС), държавните и трудовокооперативни земеделски стопанства. Изплащането на определеното обезщетение на изкупените машини се извършва, като половината от стойността се изплаща в пари веднага, а останалата половина най-късно до края на 1949 година. Всеки, който умишлено отнеме части или повреди машините, подлежащи на изкупуване по този закон, или по какъвто и да е било друг начин попречи на изкупуването, се наказва със строг тъмничен затвор, а машините се конфискуват и предават на най-близката МТС.

Съгласно чл. 4 от закона, машините са оценени при крайно неизгодни цени, но дори и определената цена не е изплатена на стопаните. Практически, с този акт е извършена национализация на селскостопанския инвентар и са създадени държавни машинно-тракторни станции (МТС) за обслужване на трудовите кооперативни стопанства, без за това да са отделени достатъчно финансови ресурси за подкрепа на производителите на селскостопанска продукция.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш