СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

18 Фев

Годишните награди на Британската академия за кино

Церемония за връчването на годишните награди на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) в "Роял Албърт хол" с водеща британската актриса Джоана Лъмли. Наградите БАФТА се връчват две седмици преди американските филмови награди "Оскар". Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.

На 5 януари 2018 г. предварително са обявени претендентите за наградата "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката. Наградата се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното. Номинираните през 2018 г. са британският актьор Даниел Калуя с участието в главната роля във филма "Бягай!", американският актьор Тимъти Шаламе в "Призови ме с твоето име", британските актьори Джош О'Конър в "Божия земя" и Флорънс Пю в "Лейди Макбет" и американската актриса Теса Томпсън в "Тор: Рагнарок".

На 9 януари 2018 г. са обявени номинациите за наградите БАФТА. Филмът "Формата на водата" на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо е с 12 номинации, с по 9 номинации са филмите "Три билборда извън града" и "Най-мрачният час", следвани от "Блейд Рънър 2049" и "Дюнкерк" с по 8 номинации. В категорията за най-добър филм са номинирани "Формата на водата", "Три билборда извън града", "Най-мрачният час", "Дюнкерк" и "Призови ме с твоето име". С номинации за най-добър британски филм са "Най-мрачният час", "Смъртта на Сталин", "Божия земя", "Лейди Макбет", "Падингтън 2" и "Три билборда извън града". В категорията за най-добър режисьор са номинирани Гийермо дел Торо за "Формата на водата", Дени Вилньов за "Блейд Рънър 2049", Лука Гуаданино за "Призови ме с твоето име", Кристофър Нолан за "Дюнкерк" и Мартин Макдона за "Три билборда извън града". В категорията за най-добра актриса са номинирани Анет Бенинг за "Филмовите звезди не умират в Ливърпул", Франсис Макдорманд за "Три билборда извън града", Марго Роби за "Аз, Тоня", Сали Хокинс за "Формата на водата" и Сирша Ронан за "Лейди Бърд". В категорията за най-добър актьор са номинирани Даниъл Дей-Луис за "Призрачна нишка", Гари Олдман за "Най-мрачният час", Даниел Калуя за "Бягай!", Джейми Бел за "Филмовите звезди не умират в Ливърпул" и Тимъти Шаламе за "Призови ме с твоето име". С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Алисън Джани за "Аз, Тоня", Кристин Скот Томас за "Най-мрачният час", Лори Меткалф за "Лейди Бърд", Лесли Манвил за "Призрачна нишка" и Октейвия Спенсър за "Формата на водата". В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Кристофър Плъмър за "Всички пари на света", Хю Грант за "Падингтън 2", Сам Рокуел за "Три билборда извън града", Уилям Дефо за "Проектът Флорида" и Уди Харелсън за "Три билборда извън града". Номинираните в категорията за най-добър чуждоезичен филм продукции са "Тя", "Първо убиха баща ми", "Слугинята", "Без любов" и "Търговският пътник". "Тайната на Коко", "Да обичаш Винсент" и "Животът ми като Тиквичка" ще се съревновават за наградата за най-добра анимация.Кино


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш