18 Фев
В събота на 18 февруари е денят за поменование на починалите във вяра и надежда за вечен живот в Господа и в мир със св. Му Църква. Тази Задушница е преди неделя на Месни заговезни или може да се каже още, че е преди началото на Великия пост.
За помена трябва да се приготвя варено, подсладено жито, хляб и червено вино. Могат да се прибавят дребни сладки, соленки, варени яйца, сирене, кашкавал, халва.
Поменът се прави на гроба, в църква или в дома.
Обичайно на гроба свещениците извършват парастас или панихида.
Житото е символ на възкресението, понеже по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако преди това не умре "погребано" в земята.
Виното е символ на кръвта на Господ Иисус Христос.
Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.
Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.
На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости душите".
На следващия ден - неделя, са Месни заговезни
Фев
Трифоновден 3Фев
Св. Симеон Богоприимец и Анна пророчица 5Фев
Имен ден празнуват Добрин и Добромир 6Фев
Св. Фотий 6Фев
Имен ден празнуват Пламен, Огнян и Светла 14Фев
Успение на св. Кирил Славянобългарски 16Фев
Св. вмчк Теодор Тирон. Преп. Роман Търновски 21Фев
Св. Евстатий, архиепископ Антиохийски