СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

17 Сеп

Предсрочни парламентарни избори в Израел

Произвеждането на втори предсрочни парламентарни избори в рамките на една година и разпускането на парламента само месец след като депутатите встъпват в длъжност е безпрецедентна ситуация в историята на Израел. На предсрочните парламентарни избори на 9 април 2019 г. управляващата дясна партия "Ликуд" ("Съюз") печели 36 места, следвана от новосъздадената коалиция "Синьо и бяло" с 35 места. Нито една партия не получава мнозинство в Кнесета.

На 29 май 2019 г. изтича 42-дневният срок, в който министър-председателят Бенямин Нетаняху трябва да състави ново правителство. Основната пречка пред съставянето на новия кабинет е спор между светската дясна партия "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел") на Авигдор Либерман и религиозни формации по отношение на евентуално законодателство, което да елиминира възможността за учениците в ултраортодоксалните духовни училища да отлагат полагането на задължителната военна служба. "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел") поставя приемането на нов закон за военната служба като условие за участието си в ново коалиционно правителство. "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел") има пет места в Кнесета, а религиозните формации "Шас" и Обединен юдаизъм на Тората ("Яхадут ха Тора"), които се противопоставят на искането на "Израел бейтену" - общо 16 депутати.

За да сформира коалиционно правителство, министър-председателят Бенямин Нетаняху се нуждае от подкрепата и на трите партии. На 30 май 2019 г. със 74 гласа "за" и 45 "против" по инициатива на партия "Ликуд" ("Съюз") на министър-председателя Бенямин Нетаняху парламентът (Кнесетът) се саморазпуска и насрочва нови парламентарни избори за 17 септември 2019 г. На 25 юли 2019 г. лявата партия "Мерец" ("Енергия") и новата партия на бившия министър- председател Ехуд Барак "Демократичен Израел" обявяват, че създават политическия блок "Демократичен лагер" за участие в изборите.

Законодателната власт в страната се осъществява от Кнесет (еднокамарен парламент), който се състои от 120 депутати, избирани чрез преки, общи и тайни избори по пропорционалната система за срок от 4 години. Прагът за влизане в парламента е 3,35 процента.Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш