СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

17 Юли

Годишнина от Международния наказателен съд Хага, Холандия

20 години от подписването в Рим, Италия /1998/, на Заключителния акт на Дипломатическата конвенция на ООН за създаване на Международен наказателен съд, както и за приемане на устав на институцията (т.нар. Римски статут), от представители на 120 държави.

На 11 април 2002 г. в централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, конвенцията е ратифицирана от посланиците на 10 държави, между които и България. По този начин са достигнати необходимите 60 ратификации за функционирането на съда. На 1 юли 2002 г. конвенцията влиза в сила и Международният наказателен съд започва работа. На 11 март 2003 г. в Хага, Холандия, полагат клетва първите съдии.

Международният наказателен съд е независима от ООН международна институция, която се управлява и финансира от страните членки. Юрисдикцията му е спомагателна, т. е. може да бъде упражнявана, само ако националната юрисдикция се окаже неефективна. В състава му влизат 18 съдии, прокурори и следователи. Съгласно строго определени правила прокурорът не може да разследва престъпления в държави, които не са страна по статута, ако това не му бъде възложено от Съвета за сигурност на ООН.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш