СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

17 Май

Среща на високо равнище ЕС - Западни Балкани

Среща на високо равнище ЕС - Западни Балкани, организирана от българското председателство на Съвета на ЕС. Темата на срещата е "Свързаност" Ц по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и др.

В срещата ще участват държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз и техните колеги от 6-те страни партньори от региона на Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, бивша югославска република Македония и Косово. Домакин на срещата е министър-председателят на България Бойко Борисов, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще председателства срещата. Той ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На срещата се очаква да присъстват и върховният представител на Европейския съюз за общата външна политика и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия Федерика Могерини и еврокомисарят за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хан.

Целта на срещата е да потвърди отново ангажимента на ЕС към партньорите му от Западните Балкани и за пореден път да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство, да укрепи връзките между ЕС и Западните Балкани в областта на инфраструктурата, цифровата свързаност и отношенията между хората, да установи по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства като сигурността, миграцията, геополитическото развитие и добросъседските отношения.България и ЕС


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш