СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

17 Апр

55 години от първият спортен Форд Мустанг САЩ

55 години от представянето за първи път и пускането в продажба на спортния автомобил Форд Мустанг на автомобилната компания "Форд" по време на Световното изложение в Ню Йорк, САЩ /1964/. Тогава още през първия ден компанията получава 22 000 поръчки, а за една година са продадени 418 000 коли от този модел. През 1965 г. за първи път Форд Мустанг дебютира в киното. Автомобилът участва във филма "Голдфингър" от поредицата за Джеймс Бонд. През м. октомври 1965 г. 

Форд Мустанг е изложен на панорамната площадка на Емпайър стейт билдинг - вторият по височина небостъргач в Ню Йорк, висок 381 метра без антените. За 50 години автомобилът е участвал над 500 филмови продукции. Моделът получава своето име, още преди да се е създаден. Едно от най-трудните неща при проектирането на автомобил е да се измисли негово название. В избора на името на модела е участвал и самият Хенри Форд III. Един от вариантите бил колата да се казва Торино, но малко преди излизането й внукът на основателя на компанията се жени за красива италианка, която по-късно го изоставя и така всякакви италиански асоциации биват забранени. В крайна сметка компанията изпраща един от своите специалисти в Обществената библиотека на Детройт, където той трябва да изрови имената на всички известни животни на различни езици. Предложени са хиляди варианти, като президентът на компанията Лий Якока се спира на 5 от тях - Бронко, Пума, Гепард, Жребец и Мустанг.

По правило първите серийни автомобили от всеки модел не се предлагат в магазина, а остават в гаража, музея или корпоративния парк на производителя. В случая обаче става грешка и първият Форд Мустанг става собственост на пилота Стенли Тъкър. Когато научават за грешката си, от компанията настояват Стенли Тъкър да им върне колата, но той категорично отказва. Две години по-късно той се съгласява, като разменя първия произведен Форд Мустанг за милионната бройка, слязла от конвейера.Събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш