СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

16 Авг

Музикалният фестивал "Удсток 50"

В амфитеатъра "Мериуедър пост павилиън" се очаква да бъде проведен музикалният фестивал "Удсток 50" по повод 50-годишнината на оригиналния фестивал (15-17 август 1969) - продължава до 18 август.

На 29 април 2019 г. водещите японски инвеститори на музикалната проява от "Амплифай лайв" внезапно изтеглят инвестираните 18 млн. долара, предназначени за провеждане на фестивала, и разпространяват информация за отмяна на музикалното събитие. Като причина те изтъкват сгрешени изпълнители, некомпетентност и липса на договорни задължения от страна на организаторите. Впоследствие организаторите завеждат дело срещу бившия си финансов партньор и на 16 май 2019 г. съд в Ню Йорк постановява, че фестивалът "Удсток" може да се проведе, и че "Амплифай лайв" не може еднолично да отменя музикалния фестивал. Съдебните документи в спора показват пречки за получаването на разрешително за масово събиране и на 10 юни 2019 г. собствениците на автомобилната писта "Уоткинс Глен интернешънъл", щата Ню Йорк, която се намира на около час и половина път от мястото, където е проведен оригиналният фестивал, съобщават, че пистата няма да е домакин на юбилейния "Удсток", както е обявено първоначално. Като алтернативно място за провеждане на "Удсток 50" е посочена пистата за конни надбягвания в гр.Върнън, щата Ню Йорк, но на 23 юли 2019 г. властите в града отказват разрешение за провеждането на фестивала с аргумента че заявката за провеждането му е дошла твърде късно и би създала много проблеми на градската управа. На 26 юли 2019 г. е съобщено, че фестивалът ще се проведе в амфитеатъра "Мериуедър пост павилиън", който е с капацитет едва 19 000 зрители. Обграден е с гора и донякъде напомня мястото, където се състои фестивалът "Удсток" през 1969 г.

В юбилейния фестивал са поканени да участват десетки изпълнители, сред които рапърът Комън, музикантът Джон Фогърти, който е сред участниците във фестивала през 1969 г., вокалистът на "Лед цепелин" Робърт Плант и "Сенсейшънъл спейс шифтърс", Майли Сайръс, "Имаджин дрегънс", "Сантана", "Блек кийс", Чанс дъ Рапър, рапърът и продуцент Джей-Зи, групите "Дед енд къмпани" и "Килърс", Дейвид Кросби, Джанел Моне, Бранди Карлайл, Холзи, Джоузеф Алън "Кънтри Джо" Макдоналд, Холзи, "Луминиърс". Оригиналният фестивал "Уудсток", най-големият в историята на рока, е открит на 15 август 1969 г. в гр. Бетъл, щата Ню Йорк, САЩ. На него присъстват около 400 000 души.

Фестивалът е наречен "Уудсток", тъй като по план е трябвало да се проведе в едноименния град в окръг Ълстър, но местните жители се възпротивяват и Макс Ясгур предоставя фермата си със площ от 600 акра като резервен вариант. Фестивалът представлява кулминация на протеста на младото поколение срещу догмите и предразсъдъците на обществото и на хипи движението през 60-те години на 20 в. Фестивалът се закрива на 17 август 1969 г. и в него участват няколко десетки певци и групи, сред които "Блъд, сует енд тиърс", "Крийдънс клиъруотър ривайвъл", "Кросби, Стилс, Неш енд Йънг", "Грейтфул дед", "Дъ Ху", Джими Хендрикс, Джо Кокър, Джанис Джоплин, "Джеферсън еърплейн", Сантана, Рави Шанкар, и др.САЩ


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш