СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

16 Юли

Годишнина от идването на власт на Саддам Хюсеин

В Ирак на власт идва Саддам Хюсеин (1937 - 2006), който е избран за президент на страната.

Саддам Хюсеин е роден на 28 април 1937 г. в Тикрит, Ирак. От средата на 50-те години Хюсеин встъпва в Партията за арабско социалистическо възраждане (БААС). През 1959 г. участва в неуспешен опит за покушение срещу тогавашния иракски лидер генерал Касем. Бяга в Кайро, където неуспешно се опитва да постъпи в тамошния университет. През февруари 1963 г. генерал Касем е свален, след което Хюсеин се завръща в Ирак, където става следовател в лагер за поддръжници на Касем. През 1968 г. властта преминава в ръцете на баасистите, а Хюсеин оглавява службата за безопасност и комитета по нефт.

През 1979 г. основателят на съвременен Ирак, покровителят на Хюсеин генерал Ахмед Хасан ал Бакр, е задържан под домашен арест. Саддам Хюсеин става президент и наследява от ал Бакр титлите “баща на нацията” и “вожд на арабския народ”. От 1979 г. Саддам Хюсеин управлява като диктатор по примера на Сталин. Строи заводи и пътища, училища и модерни болници и по негова заповед цялата нация се ограмотява.

Води война срещу Иран в продължение на осем години, която взима общо един милион жертви. В Ирак се разработват неконвенционални оръжия, а армията става четвъртата по големина в света.

През 1990 г. силите на Саддам Хюсеин нахлуват в Кувейт. Световна коалиция от над 30 държави начело със САЩ реагира срещу режима, а ООН налага строги санкции.

Саддам Хюсеин е заловен от американски войски на 13 декември 2003 г. в родния си град Тикрит. На 30 юни 2004 г. е предаден на иракските власти, след което е изправен пред специалния трибунал в Ирак. Обвинителният акт е от седем точки, включващи престъпления срещу човечеството и военни престъпления. На 30 декември 2006 г. е изпълнена смъртната присъда на Саддам Хюсеин.Личности


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш