СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

16 Апр

Референдум за промени в конституцията на Турция

Референдум за промени в конституцията, предвиждащи да се увеличат правомощията на президента в замяна на парламентарната система с президентско управление, иницииран от Партията на справедливостта и развитието.

За участие в референдума са регистрирани около 56 млн. избиратели и 2 млн. избиратели в чужбина. Гласуването на турските граждани, живеещи в чужбина, в дипломатическите представителства и на граничните пунктове за референдума започва на 27 март 2017 г. и ще продължи до 9 април 2017 г. Избирателни секции са открити в дипломатическите представителства в 57 страни и на 31 гранични пункта на Турция. Управляващата Партия на справедливостта и развитието внася в парламента проекта за промени в конституцията на 10 декември 2016 г. На 21 януари 2017 г. Великото национално събрание (парламента) го приема с 339 гласа "за", 142 "против" и 5 "въздържали се". На 11 февруари 2017 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган насрочва референдума за 16 април 2017 г. Пакетът от промени включва 18 члена, сред които премахване на условието за надпартийност на президента, който може да бъде член на политическа партия, увеличаване на броя на депутатите от 550 на 600, намаляване на възрастовата граница за избор на депутатите от 25 на 18 години, премахване на военните съдилища, едновременно провеждане на президентски и парламентарни избори на всеки пет години и др.

Според информация на агенция "Конда", публикувана на 27 март 2017 г. във в. "Хюриет дейли нюз" резултатите между "за" и "против" поправките в конституцията са почти изравнени. Според проучване на агенция "Гезиджи" противниците на реформите съставляват около 51 на сто.



Избори


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш